Με απαγόρευση εισόδου σε τούρκους πολιτικούς «απειλεί» η Γερμανία

Ακόμα και το ενδεχόμενο να απαγορεύσει σε τούρκους πολιτικούς να επισκέπτονται τη Γερμανία για προεκλογικές εκδηλώσεις εξετάζει η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προσωπάρχη της καγκελαρίας.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά ποια [ενέργεια] είναι υπεύθυνη και ποια δεν είναι. Η απαγόρευση εισόδου θα ήταν η ύστατη λύση, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να το πράξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας σε μέσα του ομίλου ενημέρωσης Funke.

Τοπικές Αρχές σε γερμανικές πόλεις έχουν ήδη ακυρώσει συγκεντρώσεις όπου τούρκοι υπουργοί θα μιλούσαν για το δημοψήφισμα του Απριλίου, που θα δώσει ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες στον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά ταύτα, απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αποτελούσε κίνηση πολύ μεγαλύτερου πολιτικού βεληνεκούς.

«Δεν έχει συμβεί ποτέ στη Γερμανία, εξ όσων γνωρίζω, όμως το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει χρησιμοποιήσει πλήρως τις επιλογές της […] δεν συνιστά ‘δωρεάν πάσο’ για το μέλλον», επισήμανε ο κ. Αλτμάιερ.

Αρχικά η κ. Μέρκελ είχε πει ότι η απαγόρευση εισόδου σε τούρκους αξιωματούχους δεν συγκαταλέγεται στη «φαρέτρα» του Βερολίνου. Ωστόσο, η ξαφνική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία, σε συνδυασμό με την προεκλογική ατμόσφαιρα στην ίδια τη Γερμανία, φαίνεται πως υποχρεώνουν την καγκελάριο να προσαρμόσει τους υπολογισμούς της.

Πέραν των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, όπου καλείται να αντιμετωπίσει τους αναζωογονημένους Σοσιαλδημοκράτες, η κ. Μέρκελ οφείλει να λάβει υπόψη της και τις επικείμενες εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο του Σάαρλαντ, που θα λάβουν χώρα στα τέλη Μαρτίου και είναι προπομπός για την αναμέτρηση του φθινοπώρου.

Την Τρίτη, η τοπική κυβέρνηση του Σάαρλαντ απαγόρευσε κάθε προεκλογική συγκέντρωση ξένου πολιτικού για λόγους ασφαλείας.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί εάν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν ζητήσει να μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση σε γερμανικό έδαφος, κάτι που έχει κάνει σε προηγούμενες τουρκικές προεκλογικές εκστρατείες. Άλλωστε, η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη τουρκική παροικία στην Ευρώπη.

Εάν το Βερολίνο απαγορεύσει στον τούρκο πρόεδρο να μιλήσει σε γερμανικό έδαφος, θα πρόκειται για βαρυσήμαντη διπλωματική κίνηση που αναπόφευκτα θα επηρεάσει βαθιά τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, με πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα μέσω της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.
Πηγή: skai.gr