Αντεπιτίθεται η Στέρτζιον μετά τα περί μπλοκαρίσματος του δημοψηφίσματος

Στην αντεπίθεση πέρασε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Times που θέλει την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να προσανατολίζεται στο να απορρίψει το διαφαινόμενο σκοτσέζικο αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Σε αναρτήσεις της στο Twitter, η κ. Στέρτζιον σημειώνει ότι έχει εκλεγεί με «ξεκάθαρο μανιφέστο» για δημοψήφισμα απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας αιχμηρά πως η κ. Μέι αντίθετα «δεν έχει εκλεγεί από κανέναν», καθότι ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά από εσωκομματικές εκλογές στο Συντηρητικό Κόμμα.



Η κ. Στέρτζιον υπενθυμίζει μάλιστα ότι στη τοπική Βουλή της Σκωτίας η παράταξή της, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, κατέχει μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με αυτό που έλαβαν οι Συντηρητικοί όταν κέρδισαν τις γενικές εκλογές του 2015.

Τυπικά, η κεντρική κυβέρνηση στο Γουεστμίνστερ μπορεί να μπλοκάρει το αίτημα της Σκωτίας. Η κ. Μέι αντέδρασε στην ανακοίνωση της κ. Στέρτζιον ότι αρχίζει τις διαδικασίες για νέο δημοψήφισμα κάνοντας λόγο για παρωπίδες και για διχαστικό λόγο που θα ενέτεινε την οικονομική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, όπως επισήμαιναν οι περισσότεροι σχολιαστές, η κ. Μέι έχει αποφύγει να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στο αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα.
Πηγή: skai.gr