Δεν υποχωρεί η Μέι στις πιέσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο για το Άρθρο 50

Η Τερέζα Μέι δεν προτίθεται να αποδεχθεί το αίτημα βουλευτών και λόρδων για «ουσιώδη ψηφοφορία» στο κοινοβούλιο επί της τελικής συμφωνίας του Brexit, είπε ο εκπρόσωπός της.

«Η Πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Βρετανία δεν πρέπει να επιτρέψει την εδραίωση μίας διαδικασίας που θα ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να παρεμποδίσουν το Brexit», ανέφερε ο ίδιος.

Η κα Μέι έχει πει ότι η τελική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τους όρους του Brexit θα έρθει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, αλλά ενδεχόμενη απόρριψή της θα σημάνει έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνημένους όρους. Αυτό θα συνεπαγόταν εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ υπό τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με υψηλούς δασμούς και άλλους περιοριστικούς όρους.

Ζητώντας «ουσιώδη ψηφοφορία» επί των τελικών όρων του Brexit, οι βουλευτές και οι λόρδοι θέλουν σε περίπτωση που απορρίψουν τη συμφωνία η Πρωθυπουργός να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για να διεκδικήσει διαφορετικούς όρους.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Πρωθυπουργού γίνεται την παραμονή ψηφοφορίας στη Βουλή των Λόρδων επί τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, η οποία ζητά ακριβώς αυτή την ουσιώδη ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση δε διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Άνω Βουλή και η αντιπολίτευση πιστεύει ότι η τροπολογία μπορεί να υπερψηφιστεί.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα οι λόρδοι υπερψήφισαν τροπολογία που ζητά άμεση μονομερή εγγύηση των δικαιωμάτων των κοινοτικών πολιτών που ζουν στη Βρετανία. Το νομοσχέδιο με τις εγκεκριμένες από τους λόρδους τροπολογίες θα επανέρθει προς νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μία ήττα στην ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών και για το λόγο αυτό ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποίησε ότι η συμπερίληψη της «ουσιώδους ψηφοφορίας» στο τελικό νομοσχέδιο «θα δώσει κίνητρο στην ΕΕ να προσφέρει στη Βρετανία μία κακή συμφωνία».

Την Κυριακή η Επιτροπή Brexit της Βουλής των Κοινοτήτων επανέλαβε το αίτημα προς την Πρωθυπουργό να εγγυηθεί άμεσα το δικαίωμα διαμονής των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, κάτι που η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει μεν να γίνει, αλλά μόνο εφόσον υπάρξουν αντίστοιχες εγγυήσεις για τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν στην ΕΕ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός