H Μαλαισία απελαύνει τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας

Τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ η Μαλαισία απελαύνει τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας, Κανγκ Τσολ, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ενώ του δίνει διορία να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε ένα 48ωρο.

Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ είναι ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με το τοξικό αέριο VX.

Αμερικανοί και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι θεωρούν ότι πίσω από τη δολοφονία βρίσκονται πράκτορες της Βόρειας Κορέας.

Ο Κανγκ Κολ, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Μαλαισία, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του «δεν μπορεί» να εμπιστευτεί την διαχείριση των ερευνών από τις μαλαισιανές αρχές ενώ κατηγόρησε την Κουάλα Λουμπούρ ότι «συνωμοτεί με ξένες δυνάμεις» υπονοώντας τον αιώνιο εχθρό της, τη Νότια Κορέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Ανιφάχ Χάτζι Αμάν αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι η Μαλαισία έχει καλέσει τον πρεσβευτή να ζητήσει συγγνώμη, αλλά εκείνος δεν το έχει πράξει.

«Η Μαλαισία θα αντιδράσει έντονα απέναντι σε όποιες προσβολές διατυπώθηκαν εις βάρος της ή στην όποια προσπάθεια να αμαυρωθεί η φήμη της» είπε ο Ανιφάχ.
Πηγή: skai.gr