Πρόστιμο 30 εκ. ευρώ στην Αυστρία ζητά η Κομισιόν για ψευδή στοιχεία χρέους

Την επιβολή προστίμου ύψους 29,8 εκατομμυρίων ευρώ στην Αυστρία ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατηγορία ότι κατέθεσε ανακριβή στοιχεία για το δημόσιο χρέος της.

Εάν η σύσταση της Κομισιόν επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ε.Ε. συστήνει χρηματική ποινή για οποιοδήποτε κράτος-μέλος λόγω ψευδών δηλώσεων χρέους.

Το σκάνδαλο πηγάζει από την επαρχία του Σάλτσμπουργκ, η οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, επί χρόνια διέπραττε σοβαρότατες παρατυπίες στη συλλογή και στον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων που υπέβαλε στις κεντρικές Αρχές – ουσιαστικά αποκρύπτοντας ή παραποιώντας διάφορες συναλλαγές.

Τα ψευδή δεδομένα από το Σάλτσμπουργκ οδήγησαν την Αυστρία στο να καταθέσει στην Ε.Ε. ανακριβείς δημοσιονομικές εκθέσεις για την περίοδο 2012 και 2013, με τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για «σοβαρότατη αμέλεια» από την πλευρά της Βιέννης.

Αρχική πρόθεση της Κομισιόν ήταν αν επιβάλει πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 119,2 εκατομμυρίων ευρώ, όμως δέχτηκε να το μειώσει ώστε να επιβραβεύσει την καλή συνεργασία με τις αυστριακές Αρχές στην έρευνα για το Σάλτσμπουργκ. Οι ανακρίβειες διορθώθηκαν από το 2014.
Πηγή: skai.gr