Διαβεβαιώσεις σε Μέρκελ, Ποροσένκο και Γιούνκερ δίνει ο Πενς

Διμερείς συνομιλίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αλλά και τους προέδρους των χωρών της Βαλτικής, θα έχει αύριο Σάββατο στο Μόναχο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Τη Δευτέρα, ο κ. Πενς θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Πενς, σύμφωνα με υψηλόβαθμο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, θα ζητήσει μεταξύ άλλων την τήρηση της Συμφωνίας του Μινσκ από την Ουκρανία και τη Ρωσία για την επίλυση της διαμάχης. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κυρώσεων.

Επιπλέον, θα δώσει διαβεβαιώσεις για την τήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων στο NATO, ζητώντας όμως παράλληλα την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των Ευρωπαίων συμμάχων.

Μόλις τέσσερα από τα ευρωπαϊκά μέλη του NATO δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην Άμυνα, όπως ορίζει η Συμμαχία, και η κυβέρνηση Τραμπ φαντάζει αποφασισμένη να πιέσει την ευρωπαϊκή πλευρά.

Την Τετάρτη, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις προειδοποίησε πως η Ουάσιγκτον θα μετριάσει τη δέσμευσή της στο NATO εάν οι Ευρωπαίοι δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters