Reuters: Ο Τραμπ απαρνήθηκε πυρηνική συμφωνία στην πρώτη επαφή με Πούτιν

Υπέρ της κατάργησης του πλαφόν στα πυρηνικά οπλοστάσια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας φαίνεται πως τάχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, όταν οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά το προηγούμενο Σάββατο, ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού New START.

Ο κ. Τραμπ ρώτησε τους συνεργάτες του περί τίνος πρόκειται και στη συνέχεια απάντησε στον κ. Πούτιν ότι είναι μία από τις κακές συνθήκες που είχε διαπραγματευτεί ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ευνοεί τη ρωσική πλευρά.

Δεν είναι γνωστό τι απάντησε ο κ. Πούτιν, ο οποίος στο παρελθόν πάντως έχει ανακοινώσει πως η Μόσχα θα κατασκευάσει δεκάδες διηπειρωτικά πυρηνικά όπλα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η New START, που συμφωνήθηκε το 2010, προβλέπει πως έως τον Φεβρουάριο του 2018 οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να περιορίσουν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους σε όχι περισσότερες από 1.550 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές έκαστη.

Σημειώνεται πως ο νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε πως υποστηρίζει τη συμφωνία κατά τις ακροάσεις στη Γερουσία, όπου επικυρώθηκε ο διορισμός τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Τραμπ μίλησε στον ρώσο πρόεδρο και για τη δημοφιλία του.
Πηγή: skai.gr