Σκληρή κόντρα στη Γερμανία μετά το σχόλιο Σόιμπλε για κούρεμα εκτός ευρώ

Προεκλογική σύγκρουση έχει ξεσπάσει στη Γερμανία αναφορικά με την Ελλάδα, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο εκτός ευρωζώνης.

Να σταματήσει την «εκστρατεία» κατά της την Ελλάδας ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Όπερμαν, τονίζοντας πως η συγκυρία δεν επιτρέπει τέτοιες ενέργειες.

«Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Και γι΄αυτό θέλω να αποτρέψω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα ‘καμπάνια’ κατά της Ελλάδας, όπως το καλοκαίρι του 2015» δήλωσε χαρακτηριστικά ο 'Οπερμαν, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Ο εκπρόσωπος του SPD διευκρίνισε ωστόσο πως ελπίζει ότι σε παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως ο οργανισμός διαθέτει εμπειρογνώμονες που «μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση».

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε όμως επικεφαλής των δεξιών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που ήταν εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών στην προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και στη συνέχεια να λάβει ελάφρυνση χρέους, την οποία και χρειάζεται.

«Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρεών. Τα χρέη της μπορούν να διαγραφούν μόνο εκτός της ευρωζώνης, επομένως μιλάμε για Grexit», είπε.

Τόνισε δε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και συνεπώς η στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να τροποποιηθεί.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το FDP να λαμβάνει 5 έως 7% στις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι μπαίνει στη Βουλή και θα μπορεί να συνεργαστεί με το κεντροδεξιό μπλοκ της κ. Μέρκελ.
Πηγή: skai.gr