Κλείσιμο

Η Ρουμανία αποσύρει την αποποινικοποίηση της διαφθοράς μετά τις διαδηλώσεις

Σε απόσυρση του αμφιλεγόμενου διατάγματος που αποποινικοποιούσε περιπτώσεις πολιτικής διαφθοράς υποχρεώθηκε η κυβέρνηση της Ρουμανίας, υπό τη σκιά των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαπραγματεύσεων μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989.

Σε τηλεοπτική δήλωσή του ο πρωθυπουργός Σόριν Γκριντεάνου δήλωσε πως το διάταγμα θα αποσυρθεί αύριο Κυριακή, τονίζοντας πως δεν θέλει να προκαλέσει διχόνοια στη χώρα.

Είχαν προηγηθεί πέντε ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις της χώρας. Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής και της Τετάρτης εκτιμάται ότι προσέλκυσαν 250.000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα, πλήθη πρωτόγνωρα στη μετά-κομμουνιστική εποχή.

Το επίμαχο διάταγμα, που κανονικά θα έμπαινε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 10ης Φεβρουαρίου, θα καταργούσε τις ποινές φυλάκισης για περιπτώσεις χρηματισμού ή απάτησε με ποσά κάτω των 44.000 ευρώ.

Μία ξεχωριστή ρύθμιση θα δρομολογούσε την αποφυλάκιση περίπου 2.500 κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί σε μικρής διάρκειας ποινές. Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα φέρει νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών στη Βουλή, κάτι που μπορεί να εξοργίσει τους διαδηλωτές.

Η αποποινικοποίηση θα ευνοούσε, μεταξύ άλλων, τον ηγέτη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κούμματος, Λίβιου Ντραγκνέα, που κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο εργαζόμενων στο κόμμα το χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013.

Οι Σοσιαλιστές εξελέγησαν στα τέλη του 2016 με μεγάλη πλειοψηφία και υποσχέσεις περί αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προειδοποιήσει το Βουκουρέστι να μην διολισθήσει στις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Πηγή: skai.gr