Αυστραλία: Οι Αμερικανοί «μπλοκάρουν» αιτήσεις πολιτικού ασύλου ελέω Τραμπ

Στο «μπλοκάρισμα» των αιτήσεων πολιτικό ασύλου από μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας που διατηρεί η Αυστραλία στο νησί Ναούρου, στον Ειρηνικό, προχώρησαν οι αμερικανικές υπηρεσίες μετά το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση, με το ενδεχόμενο διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών να είναι ορατό.

Τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών μετανάστευσης έχουν προχωρήσει σε αναβολή των συνεντεύξεων με μετανάστες ή πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο κέντρο φιλοξενίας που διατηρεί η Αυστραλία στο νησί.

Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί κίνηση της Ουάσιγκτον προκειμένου να εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας υποδοχής προσφύγων από την Αυστραλία, που είχε εγκρίνει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κάτι που έχει προκαλέσει την οργή της αυστραλιανής κυβέρνησης.

H εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την θυελλώδη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Αυστραλού πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ, με τον Τραμπ να κλείνει το τηλέφωνο στον Τέρνμπουλ. Η σύγκρουσεη έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Αυστραλίας.

Η συμφωνία προβλέπει την υποδοχή από τις ΗΠΑ, 1.250 προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο, ενώ σε αντάλλαγμα η Αυστραλία θα υποδεχτεί πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr