Ο Τραμπ πετάει τις ευθύνες για το χάος μετά την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Σε επικοινωνιακή μάχη για να υπερασπιστεί το διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες δίνει ο Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή όμως που η κυβέρνησή του έχει ήδη υποχρεωθεί σε μικρές υποχωρήσεις.

Με σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο κ. Τραμπ προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης για την απόλυτη σύγχυση που επικράτησε το Σαββατοκύριακο σε δεκάδες αεροδρόμια των ΗΠΑ, αποδίδοντας την κατάσταση σε τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε η αεροπορική εταιρεία Delta.

Σύμφωνα ωστόσο με το πρακτορείο Reuters το πρόβλημα στα ηλεκτρονικά συστήματα της Delta εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής και λύθηκε λίγες ώρες αργότερα, ενώ το διάταγμα υπογράφηκε δύο ημέρες νωρίτερα, το βράδυ της Παρασκευής.



Ο κ. Τραμπ προσπάθησε ακόμα να δικαιολογήσει την παντελή απουσία πρότερου συντονισμού με κρατικές υπηρεσίες-κλειδιά που θα έπρεπε να εφαρμόσουν το διάταγμα, εξηγώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων για την προεδρική εντολή διότι οι «κακοί» θα έσπευδαν να μπουν στη χώρα πριν την απαγόρευση.

«Υπάρχουν πολλοί κακοί ‘τύποι’ εκεί έξω», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας αιχμηρά πως όσοι των επικρίνουν θα πρέπει να «μελετήσουν τον κόσμο» ώστε να αντιληφθούν τους κινδύνους.

Υποστήριξε ότι «μόνο 109» από 325.000 ταξιδιώτες κρατήθηκαν στους αερολιμένες.

Πάντως, λιγότερο από 72 ώρες μετά την υπογραφή του διατάγματος, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη υποχρεωθεί σε υποχώρηση όσον αφορά τους ανθρώπους που προέρχονται από τις επτά επίμαχες χώρες αλλά είναι κάτοχοι «πράσινης κάρτας» – έχουν δηλαδή δικαίωμα μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ.

Το διάταγμα αρχικά απαγόρευε την είσοδο και στους κατόχους πράσινης κάρτας, όμως στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υποχρεώθηκε να διευκρινίσει πως η είσοδος μόνιμων κατοίκων συνάδει με το «εθνικό συμφέρον» των ΗΠΑ και συνεπώς θα λαμβάνεται θετικά υπόψη στους ελέγχους στα αεροδρόμια.

Επιπλέον, σύγχυση προκλήθηκε νωρίτερα για το εάν η περίφημη απαγόρευση Τραμπ θα αφορά όλους τους κατόχους διαβατηρίων από τις επτά χώρες, ή μονάχα αυτούς που ξεκινούν από αυτές το ταξίδι τους προς τις ΗΠΑ.

Το μπέρδεμα προέκυψε μετά από ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία το διάταγμα «αφορά μόνο άτομα που ταξιδεύουν από τις επτά κατονομασμένες χώρες». Αντίθετα, σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ, όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα από άλλες χώρες δεν θα έχουν πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή όμως, η αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο προειδοποιούσε τους πολίτες των επτά χωρών να ακυρώσουν ή να μην προγραμματίσουν ραντεβού για αίτηση βίζας, ουσιαστικά σκιάζοντας  με αμφιβολία την ανακοίνωση της βρετανικής πλευράς.
Πηγή: skai.gr