Κλείσιμο

Σκεπτικισμός από τους Αμερικανούς για τις πρώτες αποφάσεις του Τραμπ

Με σκεπτικισμό υποδέχονται οι Αμερικανοί ψηφοφόροι τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 36% των Αμερικανών εγκρίνουν τις πρώτες αποφάσεις του Τραμπ από το κάθισμα του Οβάλ Γραφείου, ενώ το 44% είναι απογοητευμένοι από τις μέχρι τώρα κινήσεις του. Αξίζει να σημειωθεί πως η αντίστοιχη έρευνα του Quinnipac, μετά την πρώτη εβδομάδα του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, το 2009, καταδείκνυε μία συντριπτική σύμπνοια των ψηφοφόρων, αφού τότε το 59% των ερωτηθέντων είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του πρώτου έγχρωμου προέδρου ενώ, στον αντίποδα, μόλις ένα 25% δήλωνε αντίθετο στο πρώτο δείγμα γραφής του Ομπάμα.

Το κλίμα δεν αλλάζει ιδιαίτερα ούτε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων για τον νέο πρόεδρο, αφού το 43% περιμένει μία καλή ή ακόμη και εξαιρετική θητεία Τραμπ, αλλά το 52% προβλέπει ότι η τετραετία αυτή θα είναι από μέτρια έως κακή. Μάλιστα το 36% των ερωτηθέντων, τονίζει χαρακτηριστικά πως περιμένει «τα χειρότερα».

Η νέα δημοσκόπηση εντοπίζει μία απόρριψη της «ποιότητας του χαρακτήρα» του Τραμπ από τους μισούς Αμερικανούς με το 53% εξ αυτών, να εκτιμά ότι ο Τραμπ «δεν ενδιαφέρεται για τον μέσο Αμερικανό. Ωστόσο, στο ίδιο ακριβώς ποσοστό, ανέρχονται και οι ερωτηθέντες που περιμένουν πως ο Τραμπ είναι πιθανότερο να ωφελήσει την αμερικανική οικονομία από το να την βλάψει.

Άλλωστε, παρά την όποια κριτική στις πρώτες αποφάσεις του και τον χαρακτήρα του, το 49% θεωρεί τον Αμερικανό μεγιστάνα έξυπνο και το 46% εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος είναι ένα «δυναμικό άτομο».
Πηγή: Πηγή: CNN - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας