Ρωσία: Η Δούμα ελάφρυνε την ποινή για ενδοοικογενειακή βία

Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που μετατρέπει την ποινή για ενδοοικογενειακή βία από ποινικό, σε αστικό αδίκημα, ψήφισε την Παρασκευή η ρωσική Κάτω Βουλή, αλλά επανειλημμένες περιπτώσεις βιαιοπραγίας, ή βίας που οδηγεί σε σωματική βλάβη, θα εξακολουθούν να διώκονται. 

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την κρατική Δούμα στην τρίτη και τελική ανάγνωσή του, με 380 βουλευτές να ψηφίζουν «υπέρ», τρεις «κατά» και καμία αποχή. Από τους 450 νομοθέτες της Κρατικής Δούμας, 383 μετέσχαν στη συνεδρίαση.

Η ελάφρυνση της ποινής έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες διαδηλώσεις στη Ρωσία και προκάλεσε αντιδράσεις από το εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο αλλάζει «τον ξυλοδαρμό οικείων προσώπων» από ποινικό σε αστικό αδίκημα. Μόλις υπογραφεί ο νόμος, για αδικήματα τα οποία ο δράστης διαπράττει για πρώτη φορά, και δεν έχουν ως αποτέλεσμα σωματικές βλάβες , θα τιμωρείται με πρόστιμο μεταξύ 5.000 και 30.000 ρουβλίων, 60 έως 120 ώρες κοινωφελούς εργασίας, ή 10 έως 15 ημερών κράτησης από την αστυνομία.
  
Πάντως, κατά συρροή επιθέσεις ή πρόκληση σωματικής βλάβης σε μέλη της οικογένειας θα παραμείνουν ποινικά αδικήματα, με την τιμωρία να παραμένει αμετάβλητη - πρόστιμο ύψους ανάλογο του εισοδήματος τριών μηνών του δράστη, κοινωφελής εργασία έως 360 ώρες, ή μέχρι τρεις μήνες κράτησης από την αστυνομία. Οι ξυλοδαρμοί που προκαλούν σωματική βλάβη επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια.
Πηγή: skai.gr