Γαλλία: Ενισχύεται η δυναμική Μακρόν, φαβορί για τον πρώτο γύρο η Λεπέν

«Τρίτο πρόσωπο» φαίνεται πως αποκτά η προεκλογική μάχη στη Γαλλία, περίπου τρεις μήνες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match και του σταθμού iTele, ο κεντροαριστερός Μακρόν πλησιάζει τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, και μάλιστα θα κέρδιζε και τους δύο σε περίπτωση που κατόρθωνε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Στον πρώτο γύρο ο κ. Μακρόν αποσπά από το 17% έως το 20% της λαϊκής ψήφου. Το ποσοστό του θα εξαρτηθεί από τον υποψήφιο που θα επιλέξει το Σοσιαλιστικό κόμμα, με μεγαλύτερη απειλή να φαντάζει ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Στον κρίσιμο δεύτερο γύρο, όπου θα αναμετρηθούν μόνο δύο υποψήφιοι, ο κ. Μακρόν φαντάζει φαβορί. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα συνέντριβε την κ. Λεπέν με διαφορά τριάντα μονάδων (65 τοις εκατό έναντι 35), αλλά οριακά και τον κ. Φιγιόν, με 52% έναντι 48%.

Η άνοδος Μακρόν πάντως δεν έχει ακόμα ανατρέψει το προβάδισμα των δύο επικρατέστερων υποψήφιων: Τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο αναμένεται να λάβει η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό 26% έως 26,5%. Δεύτερος, με μικρή διαφορά, έρχεται ο κ. Φιγιόν, με 24% έως 25%.

Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και στον δεύτερο γύρο φτάσουν Φιγιόν και Λεπέν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα επικρατούσε άνετα έναντι της ακροδεξιάς πολιτικού με 64% έναντι 36%.
Πηγή: skai.gr