Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως «σοβαρή απειλή» τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Κιμ

Τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βορείου Κορέας συνιστούν «σοβαρή απειλή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της απερχόμενης κυβέρνησης Ομπάμα, Ας Κάρτερ.

Η παραδοχή Κάρτερ ήλθε λίγες ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ διαμήνυσε μέσω του κρατικού πρακτορείου KCNA πως είναι έτοιμη να δοκιμάσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ανά πάσα στιγμή και από οποιαδήποτε τοποθεσία ορίσει ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Μιλώντας στο δίκτυο NBC, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ωστόσο πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καταρρίψουν τυχόν εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, εάν το βλήμα πλησιάσει τα εδάφη της ή τα εδάφη των συμμάχων της.

Εφόσον τελειοποιηθεί, ένας βορειοκορεατικός διηπειρωτικός πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν όλες τις συμμαχικές χώρες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. Σημειώνεται ωστόσο πως η τελειοποίηση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς συνήθως απαιτεί χρόνια δοκιμών και έρευνας.

Παράλληλα, η απόκτηση διηπειρωτικής βαλλιστικής ικανότητας θα μετέτρεπε το Βορρά σε σοβαρή πυρηνική απειλή, εφόσον κατορθώσει να οπλίσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή, κάτι πάντως που η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί εφικτό για την ώρα.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες πυρηνικές δοκιμές το 2016 και δεκάδες πυραυλικές δοκιμές με μεικτά αποτελέσματα, υποχρεώνοντας σε κάθε περίπτωση τη Δύση να παραδεχτεί ότι έχει συντελεστεί σοβαρή πρόοδος στα βορειοκορεατικά προγράμματα.

Στο τηλεγράφημά του KCNA, ο Βορράς κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των οπλικών της συστημάτων, υποστηρίζοντας πως η εχθρική στάση της Ουάσιγκτον έχει υποχρεώσει την Πιόνγκγιανγκ να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Παράλληλα, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βορράς προειδοποιεί πως όποιος θέλει να έχει συνδιαλλαγές μαζί του θα πρέπει να υιοθετήσει και να κατανοήσει έναν «νέο τρόπο σκέψης».
Πηγή: skai.gr