Τη σύλληψη σχεδόν 400 «γκιουλενιστών» επιχειρηματιών διέταξε η Τουρκία

Τη σύλληψη εκατοντάδων επιχειρηματιών που πιστεύεται ότι συνδέονται με τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν διέταξαν οι Αρχές στην Τουρκία, ενώ παράλληλα έθεσαν υπό κράτηση στελέχη ενός εκ των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ομίλων στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, τούρκοι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 380 επιχειρηματιών που φέρεται να έχουν χρηματοδοτήσει το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Αστυνομικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη των υπόπτων έχουν αρχίσει σε 35 πόλεις ανά την Τουρκία, ενώ περίπου 110 από τους αναζητούμενους επιχειρηματίες εκτιμάται πως βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο 75χρονος Γκιουλέν, που κατοικεί από το 1999 αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνείται κάθε εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Σε ξεχωριστή εξέλιξη, η Αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον κορυφαίο νομικό σύμβουλο και ένα πρώην εκτελεστικό στέλεχος του ομίλου Dogan Holding, ο οποίος ελέγχει, μεταξύ άλλων, την εφημερίδα Hurriyet και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία έχει ήδη κλείσει δεκάδες, κυρίως φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με την υποψία ότι συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν, ενώ περίπου 120.000 έχουν καρατομηθεί από τις θέσεις τους στο Δημόσιο.
Πηγή: skai.gr