ΗΠΑ: Ο Πολ Ράιαν επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, λαμβάνοντας 239 ψήφους, τη στιγμή που 189 ψήφισαν υπέρ της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι. Η ψήφος των Ρεπουμπλικάνων ήταν σχεδόν ομόφωνη.

Ο 46χρονος Ράιαν, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Κογκρέσο και ήταν υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2012, αναδείχθηκε στην προεδρία της κάτω Βουλής των ΗΠΑ το 2015, έπειτα από ανταρσία των υπερσυντηρητικών στους κόλπους της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

Μαζί με τον επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, θα αναλάβει την προώθηση του προγράμματος των συντηρητικών σε νομοθετικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Ράιαν πήρε αποστάσεις από τη ρητορική και τις προτάσεις του εκλεγμένους προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας ορισμένες από τις δηλώσεις του «ρατσιστικές». Ωστόσο, οι δύο άνδρες άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και υποσχέθηκαν μια καρποφόρα συνεργασία.

Οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (241 έδρες έναντι 194 των δημοκρατικών) όσο και στη Γερουσία (52 γερουσιαστές έναντι 48 των δημοκρατικών).

Πηγή: skai.gr