Στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών 10.000 χρήστες κοινωνικών δικτύων

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν 10.000 υπόπτους που κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων, προκειμένου να ενισχύσουν την τρομοκρατία, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Suleyman Soylu, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει απειλές από Κούρδους, αριστερούς εξτρεμιστές και τζιχαντιστές του ISIS έχει εξουδετερώσει ή φυλακίσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Χαρακτηρίζει μάλιστα αυτά τα μέτρα αναγκαία, ώστε να εκδιώξει τους εναπομείναντες υποστηρικτές του πραξικοπήματος και άλλους τρομοκράτες.

Οργανώσεις υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τον τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα, για να κάμψει τις οποιεσδήποτε αντιστάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του πραξικοπήματος έχουν κλείσει περισσότερα από 150 μέσα ενημέρωσης και 140 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας διεξάγεται με αποφασιστικότητα στα κοινωνικά δίκτυα και αποκάλυψε ότι τους τελευταίους 6 μήνες οι αρχές έχουν προσαγάγει 3.710 πολίτες για ανάκριση, εκ των οποίων οι 1.656 έχουν επισήμως συλληφθεί, ενώ 84 άλλοι ανακρίνονται ακόμη.

Οι υπόλοιποι 1970 έχουν αφεθεί ελεύθεροι, οι 1203 εκ των οποίων, εντούτοις, παρακολουθούνται ακόμα.

Διαδικτυακές ομάδες υποστηρίζουν ότι η
 πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και το Facebook συνήθως μπλοκάρεται, κυρίως μετά από βομβιστικές ή άλλου είδους επιθέσεις, ενώ η Τουρκία αρνείται κάτι τέτοιο.

Τεχνικοί που εργάζονται σε ομάδες ασφαλείας, υποστηρίζουν ότι οι διακοπές στη χρήση των social media γίνονται εκ προθέσεως και στοχεύουν εν μέρει στο να σταματήσουν την εξάπλωση φωτογραφικού υλικού από το συμβάν και να ενισχύσουν την προπαγάνδα.
Πηγή: skai.gr - Επιμέλεια: Δημήτρης Αϋφαντής