Αποζημιώσεις-μαμούθ καλούνται να δώσουν σε πελάτες τους ισπανικές τράπεζες

Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν σε δανειολήπτες τους μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, λόγω καταχρηστικών δανειακών πρακτικών, όπως προκύπτει από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι συνολικές αποζημιώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με διαρροές της κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η υπόθεση πηγάζει από τα περίφημα «ελάχιστα όρια» που είχαν εφαρμόσει οι ισπανικές τράπεζες στα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Στην πράξη, οι τράπεζες προσέφεραν σε πελάτες τους δάνεια όπου τα επιτόκια δεν ήταν δυνατό να πέσουν κάτω από ένα «πάτωμα», προφυλάσσοντας έτσι την κερδοφορία τους.

Η πρακτική των ελάχιστων επιτοκίων είχε κριθεί παράνομη από το 2013 με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας. το οποίο όμως είχε κρίνει ότι οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να αποζημιώσουν τους πελάτες τους για τα χρήματα που είχαν χάσει εξαιτίας της τεχνητής διατήρησης των επιτοκίων πάνω από ένα επίπεδο.

Το Ευρωδικαστήριο όμως ανέτρεψε αυτό ακριβώς το σκέλος της ισπανικής απόφασης, κρίνοντας πως οι δανειολήπτες δικαιούνται αποζημιώσεις, καθώς η αδικία που υπέστησαν πρέπει να αποκατασταθεί.

«Η διαπίστωση του καταχρηστικού χαρακτήρα πρέπει να καθιστά δυνατή την αποκατάσταση της καταστάσεως στην οποία θα τελούσε ο καταναλωτής ελλείψει της εν λόγω καταχρηστικής ρήτρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ευρωπαϊκή έδρα.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε την Τετάρτη, χτύπησε σαν κεραυνός εν αιθρία τις ισπανικές τράπεζες, καθώς η εισήγηση του συμβούλου του Ευρωδικαστηρίου ήταν αντίθετη, δηλαδή υπέρ της διατήρησης της αρχικής ισπανικής απόφασης του 2013.

Ανάμεσα στις εκτεθειμένες τράπεζες βρίσκονται η BBVA, η Caixabank, η Banco Popular, η Banco Sabadell και η Liberbank. Αντίθετα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η Santander, δεν κινδυνεύει καθώς δεν είχε υιοθετήσει την πρακτική των ελάχιστων επιτοκίων.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης