Τουρκία: Εγκαινιάστηκε το τούνελ που περνά κάτω από τον Βόσπορο

Εγκαινιάστηκε σήμερα το τούνελ το οποίο συνδέει κάτω από το Βόσπορο την Ευρωπαϊκή με την Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2009 και είναι μία σύμπραξη τουρκικών αλλά και κορεατικών κατασκευαστικών εταιρειών. Το συγκεκριμένο έργο στοίχισε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα 960 εκ των οποίων προέρχονται από δανειακές συμβάσεις της Τουρκίας και το υπόλοιπο ποσό έχει καταβληθεί από τις ίδια κεφάλαια των κατασκευαστριών εταιρειών.

Σημειώνεται πως το μήκος της συγκεκριμένης σήραγγας είναι 5,4 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 3,34 χιλιόμετρα είναι κάτω από το επίπεδο του νερού. Το βαθύτερο σημείο της σήραγγας είναι στα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το συγκεκριμένο τούνελ έχει παραχωρηθεί για εκμετάλλευση στην κοινοπραξία των κατασκευαστριών εταιρειών για 24 χρόνια και πέντε μήνες και μετά από αυτό το διάστημα θα περάσει στην κυριότητα του Τουρκικού κράτους.

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2017 το επιβατικό κοινό μπορεί έναντι 4 δολαρίων να περνά από το συγκεκριμένο τούνελ με το ποσό που θα συγκεντρωθεί να «πηγαίνει στις οικογένειες των μαρτύρων» όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Μέχρι τις αρχές του νέου έτους η νέα σήραγγα λειτουργεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ ενώ μετά από αυτό το διάστημα η λειτουργία της θα είναι 24ωρη.

Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κωνσταντινούπολη, με τις μελέτες να αναφέρουν για μείωση του χρόνου από την Ευρωπαϊκή στην Ασιατική πλευρά τςη πόλης από τα 100 στα 15 λεπτά.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης