Κλείσιμο

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο με 12 νεκρούς και 48 τραυματίες (Videos - Pics)

Φορτηγό έπεσε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. 

Οι μέχρι τώρα αναφορές κάνουν λόγο για 12 νεκρούς και 48 τραυματίες, τους οποίους παρέσυρε το φορτηγό σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά κοντά στη λεωφόρο Κουρφούρστενταμ, στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου, το βράδυ της Δευτέρας.




Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και δεκάδες ασθενοφόρα. 




Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο ως οδηγό του φορτηγού, ο οποίος και ανακρίνεται ενώ σύμφωνα με τις αρχές, στο φορτηγό υπήρχε και δεύτερο άτομο, το οποίο σκοτώθηκε.

Το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.







Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν ασαφή, και πως θα μπορούσε να είναι είτε επίθεση, είτε δυστύχημα.




Το CNN μεταδίδει πως οι νεκροί είναι αρκετοί χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. 




Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως το φορτηγό δεν έκοψε καθόλου ταχύτητα χτυπώντας με σφοδρότητα το συγκεντρωμένο πλήθος. 



Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε για το συμβάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σημείωσε ότι η καγκελάριος «πενθεί» για τα θύματα.






Η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας κάλεσε μέσω Twitter τους πολίτες του Βερολίνου να «παραμείνουν στα σπίτια τους».




Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη από τις αρχές μετά από καταδίωξη. Νεκρός ανασύρθηκε από το μοιραίο φορτηγός ο συνοδηγός. 



Το BBC μεταδίδει πως το φορτηγό έχει Πολωνικές πινακίδες και χτύπησε το πλήθος με ταχύτητα που ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. 

Ο ιδιοκτήτης της πολωνικής μεταφορικής εταιρείας στην οποία ανήκει το μοιραίο φορτηγό δήλωσε στην πολωνική τηλεόραση ότι το φορτηγό μετέφερε είδη χάλυβα και ότι η τελευταία επικοινωνία του με τον συνοδηγό ήταν στις 2 το μεσημέρι. Στις 4 το απόγευμα επιχείρησε νέα επαφή με το πλήρωμα του φορτηγού η οποία δεν κατέστη εφικτή καθώς ο συνοδηγός δεν απάντησε.

Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ σημείωσε : "οι σκέψεις μας είναι στους συγγενείς των θυμάτων. Βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με τον δήμαρχο και τις αστυνομικές αρχές του Βερολίνου". Ανάλογες δηλώσεις και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος σημείωσε πως είναι απόλυτα ενημερωμένη και η Άγκελα Μέρκελ.



Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της Washington Times επικαλούμενη ιρακινές πηγές την ευθύνη για το χτύπημα στο Βερολίνο έχει αναλάβει το ISIS.



Σημειώνεται πως τις έρευνες για την επίθεση έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας στοιχείο το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα καθώς σε διαφορετική περίπτωση αρμόδια για έρευνες τέτοιων γεγονότων είναι τα τοπικά όργανα του κάθε ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας.

Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης