Χάος στη Βενεζουέλα μετά την απόσυρση του μεγαλύτερου χαρτονομίσματος

Χώρα χωρίς μετρητά έγινε αιφνιδιαστικά το πρωί της Παρασκευής η Βενεζουέλα.

Η κρίση προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης Μαδούρο να αποσύρει το μεγαλύτερο και ευρύτερα χρησιμοποιημένο χαρτονόμισμα, αξίας 100 μπολιβάρ, προτού όμως αρχίσει η κυκλοφορία του «αντικαταστάτη» του των 500 μπολιβάρ.

Στην πράξη αυτό προκάλεσε κραχ στην αγορά, καθώς οι απλοί πολίτες δυσκολεύονταν να αναλάβουν αρκετά χρήματα για καθημερινές αγορές, όπως μεταδίδουν το Associated Press και το BBC.

Ορισμένα ATM στην πρωτεύουσα Καράκας συνέχιζαν να βγάζουν τα άχρηστα πλέον χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ, ενώ πολλοί άνθρωποι υποχρεώθηκαν είτε να αναβάλλουν τις αγορές τους είτε να καταφύγουν σε πιστωτικές κάρτες.

Εν μέσω του υπερπληθωρισμού που μαστίζει την οικονομία της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο έχει υποσχεθεί ότι το νέο χαρτονόμισμα των 500 μπολιβάρ θα μπει σε ευρεία κυκλοφορία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Μαδούρο έχει μάλιστα διατάξει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία και τη Βραζιλία, υποστηρίζοντας ότι η «μαφία» θα προσπαθήσει να κρύψει χαρτονομίσματα στο εξωτερικό – καταγγελίες που δεν είναι γνωστό εάν ευσταθούν καθότι το οργανωμένο έγκλημα σπανίως διατηρεί την περιουσία του σε νομίσματα που καταρρέουν συνεχώς σε αξία.

Τα 100 μπολιβάρ αξίζουν μόλις δύο με τέσσερα σεντς του αμερικανικού δολαρίου στη μαύρη αγορά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα φτάσει το 475,8% φέτος, και θα εκτοξευτεί το 1.660,1% το 2017.
Πηγή: skai.gr