ΗΠΑ - Υπηρεσίες Πληροφοριών: Η Ρωσία παρενέβη για να στηρίξει τον Τραμπ

Για παρέμβαση «ρωσικού δάκτυλου», που στοχοποίησε τη Χίλαρι Κλίντον, και υπονόμευσε την προεκλογική της εκστρατεία για την προεδρία προκειμένου να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λόγο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία έδρασε κρυφά για να ενισχύσει τον Τραμπ στην προεκλογική κούρσα, όπως αποκαλύπτουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times οι κρατικές υπηρεσίες έχουν «μεγάλη βεβαιότητα» για τη ρωσική εμπλοκή σε υποθέσεις χάκινγκ, ειδικά κατά του Δημοκρατικού στρατοπέδου.

Έκθεση της CIA που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Washington Post αναφέρει παρόμοια στοιχεία.

Οι συνεργάτες του νεοεκλεγέντος προέδρου απέρριψαν πάντως τα ευρήματα της CIA, δηλώνοντας ειρωνικά ότι «πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που δήλωναν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε όπλα μαζικής καταστροφής»

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, που επικαλείται η εφημερίδα New York Times, δηλώνουν βέβαιοι ότι οι Ρώσοι χάκερ διείσδυσαν στο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και το δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά δεν διέρρευσαν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τους σέρβερ των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με τους New York Times άνθρωποι των αμερικανικών υπηρεσιών δηλώνουν ότι οι Ρώσοι διέρρευσαν τα έγγραφα των Δημοκρατικών στον ιστότοπο Wikileaks.

Επικαλούμενη «ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ», το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτει, η Washington Post σημειώνει στο δικό της δημοσίευμα ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «ταυτοποίησαν άτομα που έχουν διασυνδέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση και παρείχαν στο Wikileaks χιλιάδες υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβανομένου και του επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον».

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες για χάκινγκ, ωστόσο την Παρασκευή, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε έρευνα για μια σειρά από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο, Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Μόσχα για ανάμειξη στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία.

Οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν οργισμένα όταν η ηλεκτρονική αλληλογραφία του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών, και προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας της κυρίας Κλίντον, Τζον Ποντέστα δέχθηκε κυβερνοεπίθεση.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία του Ποντέστα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από το Wikileaks. Βάσεις δεδομένων με στοιχεία εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις πολιτείες Ιλινόι και Αριζόνα επίσης παραβιάστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε δημοσίως τη Ρωσία να «βρει» ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, παρόλο που αργότερα δήλωσε ότι απλώς επρόκειτο για μια «σαρκαστική» δήλωση.

Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αποτέλεσαν σκόπιμη προσπάθεια υπονόμευσης της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήθελε τη διεξαγωγή της έρευνας όσο ήταν ακόμη πρόεδρος γιατί θεωρεί ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό. «Είμαστε δεσμευμένοι για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών μας» τόνισε ο Σουλτς.


Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας