Ο Τραμπ διορίζει επικεφαλής της προστασίας περιβάλλοντος επικριτή του Ομπάμα

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε χθες βράδυ για επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος τον μεγάλο επικριτή της πολιτικής του προέδρου Ομπάμα για την αλλαγή του κλίματος, τον 48χρονο Σκοτ Προύιτ, τον Γενικός Εισαγγελέας της Οκλαχόμα. 

Ο Προύιτ είχε στο παρελθόν μηνύσει την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να αναιρέσει έναν σημαντικό κανονισμό του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που ορίζει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπεύθυνες για την αλλαγή κλίματος, κυρίως από βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα.

Ο Τραμπ με δηλώσεις του σήμερα επιβεβαιώνοντας το γεγονός του διορισμού είπε: «Για πολύ καιρό, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει δαπανήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για μια εκτός ελέγχου αντι-ενεργειακή ατζέντα που έχει καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Ο κ Προύιτ «θα αντιστρέψει αυτή την τάση και θα αποκαταστήσει τη βασική αποστολή της EPA, να διατηρεί την ποιότητα και την ασφάλεια του αέρα και του νερού».

Οι δημοκρατικοί και οι περιβαλλοντολόγοι στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους, αποκαλώντας τον κ Προύιτ, «αρνητή της κλιματικής αλλαγής».

Η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε, «Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν μπορεί να παίρνει υπαγόρευση από τους λομπίστες όσων ρυπαίνουν και από τις μεγάλων πετρελαιϊκών εταιρειών».

Η επιλογή του Προύιτ έγινε παρά τον ηπιότερο τόνο που υιοθέτησε ο Τραμπ για την περιβαλλοντική νομοθεσία από την εκλογική του νίκη στις 8 Νοεμβρίου.

Μετά τη νίκη του, έχει αποφύγει να χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως απάτη, έχει δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που αφορά τη μείωση των εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, και συναντήθηκε με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, σημαντικό εκφραστή υποστήριξης της προστασίας του περιβάλλοντος.
Πηγή: skai.gr