Διορθώνει η Λεπέν τα περί κατάργησης της δωρεάν εκπαίδευσης για παιδιά ξένων

Την κατάργηση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης για παιδιά μεταναστών που μπήκαν παράνομα στη Γαλλία προτείνει η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, πέντε μήνες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στην αρχική δήλωση της η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου άφηνε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ήθελε τον τερματισμό της δωρεάν παιδείας για τα παιδιά όλων των ξένων στη Γαλλία, όμως λίγες ώρες αργότερα, με διευκρινιστική της δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξήγησε ότι αναφερόταν μόνο στα παιδιά των παράτυπων μεταναστών.

«Δεν έχω τίποτε εναντίον των ξένων, αλλά τους λέω: Εάν έλθετε στη χώρα μας, μην περιμένετε να σας φροντίσουμε, να σας προσέξουμε, ότι τα παιδιά σας θα μορφωθούν δωρεάν. Αυτό τώρα τελείωσε. Τέλος η πλάκα», είχε δηλώσει αρχικά η κ. Λεπέν κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Παρίσι.

Σημειώνεται πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο στη Γαλλία, όπου το δημόσιο σχολικό σύστημα είναι απόλυτα κυρίαρχο και τα λιγοστά ιδιωτικά σχολεία είναι πρωτίστως θρησκευτικά.

Η κ. Λεπέν αναμένεται να προκριθεί στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα λάβει χώρα τον Μάιο, όπου και οι δημοσκοπήσεις τη θέλουν να ηττάται από τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν.
Πηγή: skai.gr