Bρετανία: Στο τραπέζι μεταβατική συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit

Την υπόσχεση ότι η μετάβαση στη μετά-Brexit εποχή θα είναι μία «ομαλή και με τάξη» διαδικασία φέρονται να έδωσαν σε εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών του Σίτυ οι Βρετανοί Υπουργοί Οικονομικών και Brexit Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Ντέιβις αντίστοιχα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση που είχαν με δέκα κορυφαία στελέχη του Σίτυ οι δύο υπουργοί συζήτησαν την προοπτική μίας μεταβατικής περιόδου στη σχέση Βρετανίας-ΕΕ, η οποία θα δίνει στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Λονδίνου τη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Ο κ. Χάμοντ εξ αρχής θεωρείτο υποστηρικτής μίας τέτοιας μεταβατικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους. Αντίθετα, ο κ. Ντέιβις συγκαταλεγόταν αρχικά στους θεωρούμενους οπαδούς του «σκληρού» Brexit. Με πρόσφατες δηλώσεις του πάντως φαίνεται να αναγνωρίζει τη διατήρηση της μέγιστης δυνατής πρόσβασης στην ενιαία αγορά, έστω και αν αυτό σημαίνει καταβολή εισφορών από τη Βρετανία στον κοινοτικό προϋπολογισμό ακόμα και μετά από το Brexit.

Ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση με τους δύο υπουργούς δήλωσε στους Financial Times ότι ο κ. Ντέιβις δεν απέρριψε την ιδέα της μεταβατικής συμφωνίας.

Την υποστήριξή του σε μια μεταβατική συμφωνία επανέλαβε εξάλλου ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος έχει δεχθεί αρκετά πυρά από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit που του καταλογίζουν «πολιτικές» παρεμβάσεις εκτός αρμοδιοτήτων του.

Ο κ. Κάρνεϊ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι μία προσωρινή συμφωνία με την ΕΕ θα ήταν «απολύτως επιθυμητή», όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά και για τους Ευρωπαίους υπό το πρίσμα της σημασίας του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Όλα αυτά την ώρα που νεότερα στοιχεία έδειξαν πως τα ετήσια έσοδα από τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα απέφεραν στη βρετανικά κυβέρνηση το ποσό ρεκόρ των 71,4 δισεκατομμυρίων λιρών (κατά το 12μηνο έως τον Απρίλιο του 2016).



Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο