Μπερλουσκόνι: Ψηφίστε «όχι» να αποχαιρετήσουμε τον Ρέντσι

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε ciao, να κάνετε κάτι για την Ιταλία», παρότρυνε τους πολίτες ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και υπέρμαχος του «όχι» για τη συνταγματική αναθεώρηση, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο, κοντά στο σπίτι του στην Ρώμη, ο Μπερλουσκόνι δεν δίστασε να υπαινιχθεί πως, με την αρνητική ψήφο τους στο σημερινό δημοψήφισμα, οι Ιταλοί θα αποχαιρετήσουν τον νυν πρωθυπουργό της χώρας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είχε αρχικά δεσμευτεί, πως αν επικρατήσει το «όχι» θα αποχωρήσει από την εξουσία.

«Υπάρχει μία μάχη που πρέπει να δώσουμε από εδώ και στο εξής. Πρέπει να την κάνετε κυρίως εσείς που έχετε δυνάμεις. Εγώ θα προσπαθήσω» πρόσθεσε, εξερχόμενος, ο Μπερλουσκόνι, που δεν έχει ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του από την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί τον Ιούνιο.

Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα από τις 07:00 μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα (από τις 08:00 ως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) για το συνταγματικό δημοψήφισμα. Καλούνται να εκφράσουν την ετυμηγορία τους σχεδόν σαράντα επτά εκατομμύρια πολίτες σε οκτώ χιλιάδες δήμους της χώρας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω κι αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η βουλή και η γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πηγή: skai.gr