Ύστατος αγώνας Ρέντσι να ανατρέψει τα προγνωστικά δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα

Την ύστατη προσπάθεια για να ανατρέψει τις εις βάρος του δημοσκοπήσεις δίνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, λιγότερες από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής που θα κρίνει το πολιτικό του μέλλον.

«Σκεφτείτε το μέλλον σας και το μέλλον των παιδιών σας», δήλωσε ο κ. Ρέντσι κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε, μία από τις πολλές εμφανίσεις του που είναι προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας.

«Εάν επικρατήσει το ‘Ναι’ η Ιταλία θα είναι η ισχυρότερη χώρα στην Ευρώπη», συνέχισε ο 41χρονος ηγέτης, δεσμευόμενος ότι εάν κερδίσει θα ασκήσει αμέσως βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ώστε να υποχρεώσει τους ευρωπαίους εταίρους να βοηθήσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που οι πολίτες απορρίψουν τις προτάσεις του για συνταγματική αναθεώρηση, που προβλέπουν απλοποίηση της νομοθετικής διαδικασίας με αποδυνάμωση της Γερουσίας και συγκέντρωση εξουσιών στη Ρώμη σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κυριότερος υποστηρικτής του «Όχι» είναι το ευρω-σκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο θέλει να οδηγήσει την Ιταλία σε δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ.

Τυχόν παραίτηση του κ. Ρέντσι μπορεί να προκαλέσει νέα κρίση ακυβερνησίας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη στιγμή που Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία έχουν κρίσιμες εκλογές μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες με ευρω-σκεπτικιστικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος.

Αν και διενέργεια δημοσκοπήσεων έχει σταματήσει από τις 18 Νοεμβρίου, όλα τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν πως το «Όχι» έχει προβάδισμα λίγων ποσοστιαίων μονάδων. Κρίσιμοι παράγοντες θα είναι το μέγεθος της αποχής, ειδικά στον ιταλικό νότο που δημοσκοπικά είναι υπέρ του «Όχι» αλλά και η ψήφος του μεγάλου μπλοκ των αναποφάσιστων.
Πηγή: skai.gr