Γιούνκερ: Ο Ερντογάν θα είναι υπεύθυνος για τη μη απελευθέρωση της βίζας

Μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει υψώσει τους τόνους έναντι της ΕΕ, αποστέλλει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Euractiv.com.

Ερωτηθείς για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο ζητείται το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «ο κ. Ερντογαν θα πρέπει να ξέρει ότι κάποια μέρα θα καταστεί αυτός ο υπεύθυνος για την άρνηση απελευθέρωσης της βίζας».
«Πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ. Και εγώ του το επιστρέφω. Η άρνηση του να αποδεχτεί τα κριτήριά μας σημαίνει ότι ο ίδιος αρνήθηκε την ελευθέρια κίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη» διαμηνύει ο λουξεμβούργιος πολιτικός.

Πιστεύω, τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Τουρκία μετακινείται κάθε μέρα λίγο πιο μακριά από την ΕΕ• και ενώ έχει κάνει μια αξιόλογη δημοκρατική πρόοδο. Η Άγκυρα χρειάζεται να αναρωτηθεί: σκοπεύει στα αλήθεια να γίνει μέλος της ΕΕ κάποια μέρα;

Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, ανέφερε πως η απόφαση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα τον Σεπτέμβριο του 2015 «ήταν μια ανθρώπινη χειρονομία η οποία αξίζει σεβασμό και αποδοχή».

«Μερικοί την αποκαλούν λάθος. Αλλά υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων στην Ουγγαρία που προσπαθούσαν να περάσουν με κάθε τρόπο τα αυστριακά σύνορα. Αν δεν είχαμε ανοίξει τα σύνορα εκείνη τη νύχτα, τι θα είχε συμβεί; Η κατάσταση θα ήταν ακριβώς η ίδια με τα ελληνικά νησιά. Επομένως πιστεύω ότι ήταν σωστή. Εξάλλου, είναι Χριστιανοδημοκράτης και αυτό σημαίνει κάτι. Είναι μια συγκεκριμένη άποψη για τη δημοκρατία» σημειώνει ο κ. Γιούνκερ.
Πηγή: Euractiv.gr - skai.gr