Νέα νομική πρόκληση για τη βρετανική κυβέρνηση για το Brexit

Αντιμέτωπη με μία ακόμα νομική μάχη θα βρεθεί η βρετανική κυβέρνηση στην πορεία προς το Brexit. Συγκεκριμένα, θα κληθεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα εξόδου από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) έναντι του επιχειρήματος ότι στην ουσία πρόκειται για διακριτή διαδικασία από την έξοδο από την Ε.Ε.

Πίσω από τη νέα νομική πρόκληση για την κυβέρνηση βρίσκεται η δεξαμενή σκέψης British Influence που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά. Οι επικεφαλής της προειδοποιούν με επιστολή τον υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις πως αν δε ζητήσει και λάβει ρητή νομική γνωμάτευση για το ποια πρέπει να είναι η διαδικασία εξόδου από τον ΕΟΧ, τότε ίσως η κυβέρνηση να παρανομεί οδηγώντας μονομερώς τη χώρα εκτός αυτού.

Η θέση της δεξαμενής σκέψης είναι πως η έξοδος από την Ε.Ε. δε συνεπάγεται αυτόματα την έξοδο από τον ΕΟΧ. Αντίθετα, θα πρέπει να κληθεί το κοινοβούλιο να ενεργοποιήσει το Άρθρο 127 της συμφωνίας σύστασης του ΕΟΧ.

Το κρίσιμο νομικό ερώτημα είναι κατά πόσο η χώρα είναι μέλος του ΕΟΧ λόγω της ιδιότητας του μέλους της Ε.Ε. ή κατά πόσο πρόκειται για διακριτή διεθνή συμφωνία.

Ο ΕΟΧ περιλαμβάνει εκτός από τις χώρες της Ε.Ε. και τις Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν. Οι εκτός Ε.Ε. χώρες-μέλη βρίσκονται εκτός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τελωνειακής ένωσης, αλλά επωφελούνται του χωρίς δασμούς εμπορίου εντός της ενιαίας αγοράς. Ως αντάλλαγμα καταβάλλουν εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό και αποδέχονται την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων.

Αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι όντως πρέπει το κοινοβούλιο να εγκρίνει μια διακριτή διαδικασία εξόδου από τον ΕΟΧ, τότε ίσως οι βουλευτές να ψήφιζαν υπέρ της παραμονής σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιούταν η επιθυμία της πλειοψηφίας των βουλευτών να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά ακόμα και με έξοδο από την Ε.Ε., τουλάχιστον μέχρι να συμφωνηθεί μία μακροπρόθεσμη νέα εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες.

Ήδη η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται στα δικαστήρια για να ανατρέψει απόφαση που ορίζει ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ επαφίεται στο κοινοβούλιο και όχι στην εκτελεστική εξουσία.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της Συμφωνίας ΕΟΧ μόνο υπό την ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε., όταν θα βγούμε από την Ε.Ε. αυτόματα θα πάψουμε να είμαστε μέλος του ΕΟΧ».

Ο Συντηρητικός βουλευτής και οπαδός του Brexit Ντόμινικ Ράαμπ σχολίασε καυστικά ότι «ο λαός έχει μιλήσει και θα πρέπει να σεβόμαστε το αποτέλεσμα και να προχωράμε μπροστά, όχι να προσπαθούμε να βρίσκουμε νέα εμπόδια που υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο