«Επιστρέφει στην τουρκική Βουλή» το φιλοκουρδικό κόμμα μετά από βδομάδες μποϊκοτάζ

Την επιστροφή τους στη Βουλή σχεδιάζουν στην Τουρκία οι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, θέτοντας τέλος στο μποϊκοτάζ που είχαν ξεκινήσει στις αρχές του μήνα, μετά τη σύλληψη των δύο ηγετών της παράταξης από την τουρκική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι βουλευτές του HDP θα επιστρέψουν στις συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης σήμερα Τρίτη.

Οι δύο επικεφαλής του κόμματος και περισσότεροι από δέκα βουλευτές συνελήφθησαν σε αιφνιδιαστικές εφόδους της Αστυνομίας στις 4 Νοεμβρίου, με την κατηγορία ότι δεν προσήλθαν οικειοθελώς στις εισαγγελικές Αρχές ώστε να καταθέσουν για φερόμενες σχέσεις με τους αντάρτες του PKK.

Η υπόθεση προκάλεσε διεθνή καταδίκη και κατακραυγή. Το HDP είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην τουρκική Βουλή. Με την είσοδό του στο κοινοβούλιο ουσιαστικά εμπόδισε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από το να κερδίσει την υπερπλειοψηφία εδρών που θα του επέτρεπε να προωθήσει μόνο του τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το φιλοκουρδικό κόμμα ότι συνεργάζεται με το PKK, που λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: skai.gr