Ο Βαλς «έτοιμος» να είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις γαλλικές εκλογές

Έτοιμος να είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, εγείροντας νέες αμφιβολίες για το κατά πόσον ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα επιδιώξει επανεκλογή στο Ελιζέ.

«Είμαι έτοιμος να ηγηθώ της μάχης για το 2017», δήλωσε ο κ. Βαλς στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV. «Θέλω ο λαός να ανακτήσει την ελπίδα».

Η δημοτικότητά του κ. Ολάντ βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά για τη μεταπολεμική περίοδο και συνεπώς ο γάλλος ηγέτης έχει αποφύγει να δεσμευθεί ότι θα επιδιώξει δεύτερη πενταετία στον προεδρικό θώκο.

Ο κ. Ολάντ έχει δηλώσει ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του έως τα μέσα Δεκεμβρίου, όμως τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του έχουν ανοίξει τον δρόμο για τον κ. Βαλς, ο οποίος έχει πει ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει το Σοσιαλιστικό χρίσμα εάν ο πρόεδρος δεν το θέλει.

Οι δημοσκοπήσεις έως τώρα πάντως θέλουν τους Σοσιαλιστές να μην περνούν καν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου αναμένεται να κοντραριστούν ο υποψήφιος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων με την Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ο κ. Βαλς επιτέθηκε στην ακροδεξιά, προειδοποιώντας ότι το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να «καταστρέψει» τη Γαλλία και να την «βγάλει από την Ιστορία».

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 23 Απριλίου. Με δεδομένο ότι κανένας υποψήφιος δεν αναμένεται να κερδίσει εξ αρχής πάνω από το 50% των ψήφων, θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος, στις 7 Μαΐου.
Πηγή: skai.gr