Reuters: Ως το 2029 θα μπορεί να κυβερνά ο Ερντογάν με τη συνταγματική αναθεώρηση

Έως το 2029 θα μπορεί να κυβερνά την Τουρκία ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βάση το προσχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που επεξεργάζεται το κυβερνών ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το τουρκικό Σύνταγμα ορίζει ότι κανένας δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο πενταετείς θητείες στην προεδρία, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να παραμένει στον προεδρικό θώκο έως το 2024, με δεδομένο ότι η τρέχουσα θητεία του λήγει το 2019.

Ωστόσο, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι που έχουν δει το προσχέδιο, η αναθεώρηση θα παραγράψει την τρέχουσα πενταετία Ερντογάν, δίνοντάς του το δικαίωμα να υπηρετήσει δύο ακόμα πενταετίες.

Στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η μετατροπή της προεδρίας σε εκτελεστική, δίνοντας τεράστιες αρμοδιότητες στον κ. Ερντογάν και υποβαθμίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο.

Στόχος του AKP είναι να περάσει την αναθεώρηση από τη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την υποστήριξη των Εθνικιστών, και στη συνέχεια να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα, μέσα στην άνοιξη.

Σύμφωνα με το Reuters, το παρόν προσχέδιο προβλέπει ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να αναλάβει «υπηρεσιακός» εκτελεστικός πρόεδρος αμέσως μετά το δημοψήφισμα, εφόσον επικρατήσει, και στη συνέχεια να επιζητήσει την «πρώτη» εκλογή του το 2019.

Προκειμένου να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή, ο κ. Ερντογάν χρειάζεται τις 40 έδρες των Εθνικιστών, καθώς το AKP ελέγχει μόνο 316 έδρες και χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 330 ώστε να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του Συντάγματος χωρίς προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όμως αυτό απαιτεί υπερ-πλειοψηφία 367 εδρών στη Βουλή, κάτι που απαιτεί τη συναίνεση τουλάχιστον ενός ακόμα αντιπολιτευόμενου κόμματος πέραν των Εθνικιστών.

Και οι δύο άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, οι κεμαλιστές και το φιλοκουρδικό κόμμα, έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα στηρίξουν τη συνταγματική αναθεώρηση. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στόχος συλλήψεων και διώξεων, με την κατηγορία ότι συνδέεται με το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.
Πηγή: skai.gr