Κλείσιμο

Τελεσίγραφο Αλ Αμπάντι προς ISIS: Ή θα παραδοθείτε ή θα πεθάνετε

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ καλεί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να παραδοθούν, όσο προλαβαίνουν, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα πλησιάζουν στο τελευταίο εναπομείναν αλλά σημαντικό προπύργιό του στο Ιράκ, τη Μοσούλη.

Ο Χάιντερ αλ-Aμπάντι εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση φορώντας την στρατιωτική του στολή να λέει: «Δεν έχουν άλλη επιλογή. Είτε θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν»

Οι ιρακινές ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι τώρα περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από το ανατολικό άκρο της Μοσούλης και ετοιμάζονται να εισέλθουν σε αυτό.

Οι μονάδες του στρατού προωθούνται παράλληλα από το νότο.

«Θα περικυκλώσουμε τη Daesh από όλες τις γωνίες και Θεού θέλοντος θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Δεν θα έχουν καμία διέξοδο και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν από εμάς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC Ian Pannell, που ταξιδεύει με τις μονάδες της Αντιτρομοκρατικής (Counter-Terrorism Service- CTS), τη Δευτέρα βρήκαν αντίσταση κατά την προέλασή τους, ενώ παγιδευμένα αυτοκίνητα του ISIS είχαν στόχο το στρατιωτικό κομβόι.

Τη Δευτέρα μονάδες του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν κάποια χωριά στα ανατολικά, βόρεια και νότια της Μοσούλης.

Αν και οι δυνάμεις πλησιάζουν δεν είναι σαφές το πότε θα γίνει το τελικό χτύπημα στην πόλη όπως επίσης δεν είναι γνωστό το αν το Ισλαμικό Κράτος προβάλει αντίσταση στις ιρακινές δυνάμεις.

Η επίθεση με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών από το προπύργιό του στο Ιράκ ξεκίνησεπριν από δύο εβδομάδες και σε αυτή συμμετείχαν περίπου 50.000 στρατιώτες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, μαχητές Κούρδοι Πεσμεργκά, σουνίτες Άραβες και σιίτες ένοπλοι. 

Πριν από την επίθεση που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου εκτιμάται πως στην πόλη βρίσκονταν μεταξύ 3.000 και 5.000 μαχητών καθώς και 1,5 εκατ. πολίτες.

Περισσότεροι από 17.700 πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής την πόλη, ενώ σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του ΟΗΕ είναι πιθανό ακόμα 700.000 να ακολουθήσουν.




Πηγή: skai.gr