Τραυματίες αλλά όχι νεκροί από τα 6,5 Ρίχτερ στην Ιταλία (upd)

Σεισμός 6,5 βαθμών, ο ισχυρότερος των τελευταίων είκοσι-έξι ετών, σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία στις 7:40 το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το ιταλικό γεωλογικό ινστιτούτο, χωρίς όμως να υπάρξουν θάνατοι.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φαμπρόσιο Κούριο δήλωσε πως έως τώρα έχουν καταγραφεί δώδεκα τραυματίες, εν των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το επίκεντρο εντοπίζεται σε πολύ μικρή απόσταση από την κωμόπολη της Νόρτσια, στην ίδια περιοχή όπου την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν δύο μεγάλοι σεισμοί άνω των 5 βαθμών και όπου τον Αύγουστο ο Εγκέλαδος άφησε πίσω του 298 νεκρούς.

Ο πολύ ελαφρύς απολογισμός οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μετά το μεγάλο πλήγμα του Αυγούστου πολλά παλιά κτήρια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Παράλληλα, οι πιο πρόσφατοι σεισμοί έχουν οδηγήσει πολλούς κατοίκους να διανυκτερεύουν μακριά από τα σπίτια τους, σε αυτοκίνητα ή αντίσκηνα.

Η δόνηση προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές. «Υπάρχουν καταρρεύσεις παντού. Έχουμε καταρρεύσεις στην Μούκια, το Τολεντίνο και σε περιοχές που περιβάλλουν την Ματσεράτα. Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια», συμπλήρωσε ο κ. Κούριο.

Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Περούτζια, Κωνσταντίνος Χριστογιάννης. Πρόσθεσε πως οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται σε ορεινά χωριά της περιοχής.

Στην πρώτη τους μέτρηση για τον σημερινό σεισμό οι Ιταλοί έκαναν λόγο για 6,1 βαθμούς, ενώ το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών αρχικά υπολόγιζε τη δόνηση στα 7,1 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ρώμης, όπου η λειτουργία του Μετρό έχει προσωρινά ανασταλεί για να γίνουν έλεγχοι.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Έως τώρα έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, ισχύος έως 4,6 Ρίχτερ.

Διασώσεις και καταρρεύσεις

Εννέα άνθρωποι διασώθηκαν από τα χαλάσματα από τα σωστικά συνεργία σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Νόρτσια, μεγάλο μέρος της ιστορικής Βασιλικής του Άγιου Βενέδικτου και μίας ακόμα εκκλησίας κατέρρευσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ANSA. Οι τηλεοπτικοί φακοί «έπιασαν» μοναχές εγκατέλειψαν τρέχοντας το μοναστήρι τους τη στιγμή που ο πύργος με το ρολόι φαινόταν έτοιμος να καταρρεύσει.

Πολλές καταρρεύσεις έχουν επίσης σημειωθεί στο χωριό Ουσίτα Κασάλι, όπου ορισμένα κτίσματα ακόμα κατοικούνται.

Ένα «θετικό» της έντονης σεισμικής δραστηριότητα των τελευταίων ημερών είναι πως οι κρατικές υπηρεσίες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ήταν σε ετοιμότητα και παρέχουν βοήθεια στους κατοίκους.


Terremoto, nuova scossa nel Centro Italia: le prime immagini
Πηγή: skai.gr