Αναστασιάδης: Μάλλον στην Ελβετία στις 7-11 Νοεμβρίου η συζήτηση για το εδαφικό

Η επίσημη ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για το εδαφικό, που θα γίνουν πιθανώς στην Ελβετία, μετατίθενται μάλλον για την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, το βράδυ της Δευτέρας: «Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην ουσία των όσων είχαμε μπροστά μας, παρά στον καθορισμό του χώρου. Πιθανότατα τούτο να γίνει την Τετάρτη».

Ωστόσο, είπε ότι η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει «στις 7-11 Νοεμβρίου και μάλλον στην Ελβετία». Είναι σχεδόν βέβαιο πως η επίσημη ανακοίνωση για τις ημερομηνίες και τον τόπο της διαπραγμάτευσης για το εδαφικό θα γινόταν μετά από την αποψινή συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Η συνάντηση ήταν διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών, με τον κ. Αναστασιάδη να σημειώνει: «Συζητήσαμε λεπτομέρειες ή τρόπους εφαρμογής των διαφόρων, είτε ελευθεριών, είτε δικαιωμάτων κλπ.». Πρόσθεσε επίσης, ότι «υπήρξε μια σχετική πρόοδος που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση».
Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν θέματα ιθαγένειας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά αυτά τα θέματα». 

Για το ποιος θα είναι αρμόδιος στο θέμα των προσωρινών αδειών εργασίας, απάντησε πως αυτό θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρξε συμφωνία σχετικά με την εκπροσώπηση στα ομοσπονδιακά όργανα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «έγινε συζήτηση, βεβαίως».

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν
Σινιρλίογλου, ότι «αν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει λύση, η Τουρκία θα παίξει ένα άλλο παιχνίδι», ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν έχει υπ’ όψιν τη συγκεκριμένη αναφορά.
Πηγή: skai.gr