Η πολιορκία της Μοσούλης προχωρά «πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν»

Ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προχωρά η επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το ζυγό του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι.

Τα αισιόδοξα σχόλια του κ. αλ-Αμπάντι ήλθαν λίγη ώρα αφότου οι κούρδοι μαχητές που συμμετέχουν στην πολιορκία εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ανατολικά και βόρεια της πόλης, σφίγγοντας τη θηλιά γύρω από το μεγαλύτερο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν πλέον και ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού.

Συνολικά, περίπου 25.000 στρατιώτες, κούρδοι «πεσμεργκά» και σιίτες πολιτοφύλακες συμμετέχουν στην μάχη της Μοσούλης. Στον αντίποδα, η Βαγδάτη εκτιμά ότι το ISIS διαθέτει 5.000 έως 6.000 μαχητές για την υπεράσπιση της πόλης.

Η δράση των τζιχαντιστών εστιάζει στα χωρία που περιβάλλουν τη Μοσούλη, όπου δίνονται σκληρότατες μάχες. Οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν εκτενέστατα φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά και οβιδοβόλα για να χτυπήσουν τις ιρακινές γραμμές και να επιβραδύνουν την προέλασή τους.

Η Μοσούλη είναι η άτυπη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του ISIS στο Ιράκ. Έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών το καλοκαίρι του 2014, λίγες εβδομάδες αφότου άρχισε η αιφνιδιαστική εξάπλωση της οργάνωσης.
Πηγή: skai.gr