Τον Απρίλιο (;) το δημοψήφισμα που θα κάνει υπερπρόεδρο τον Ερντογάν

Στον Απρίλιο προσανατολίζεται, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση της Τουρκίας για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος που θα έχει ως στόχο την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, δίνοντας έτσι στον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευρείες εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Αυτό δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Χαγιάτ Γιαζικί, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Hurriyet.

Ο κ. Γιαζικί σημείωσε πως το AKP θα καταθέσει τις προτάσεις του για αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο να ψηφιστούν τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, και «με βάση την έως τώρα εμπειρία», οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε λαϊκή ψήφο τον Απρίλιο.

Η συζήτηση για το δημοψήφισμα αναζωπυρώθηκε χθες Τρίτη, όταν ο επικεφαλής του Εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί άφησε να εννοηθεί ότι οι 40 βουλευτές του θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον η κυβέρνηση λάβει υπόψη της «ευαισθησίες» της παράταξης για το ζήτημα.

Με 316 έδρες στη Βουλή, το AKP χρειάζεται τις ψήφους των Εθνικιστών προκειμένου να πετύχει την ελάχιστη πλειοψηφία 330 εδρών που χρειάζεται ώστε να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο και να οδηγήσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα.

Θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του Συντάγματος χωρίς προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όμως αυτό απαιτεί υπερπλειοψηφία 367 εδρών στη Βουλή, κάτι που απαιτεί τη συναίνεση τουλάχιστον ενός ακόμα αντιπολιτευόμενου κόμματος πέραν των Εθνικιστών.

Και οι δύο άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, οι κεμαλιστές και το φιλο-κουρδικό κόμμα, έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα στηρίξουν τη συνταγματική αναθεώρηση.
Πηγή: skai.gr