Βρετανία: Ανήθικο το αίτημα για επιβεβαίωση της ηλικίας προσφύγων με οδοντικό έλεγχο

Το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών απέκλεισε ως «ανακριβείς, ανάρμοστους και ανήθικους» τους ακτινογραφικούς ελέγχους των οδοντοστοιχιών των προσφύγων που έφτασαν μέσα στην εβδομάδα από το Καλαί στη Βρετανία ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι ανήλικοι.

Το αίτημα διατυπώθηκε από τον βουλευτή των Συντηρητικών Ντέιβιντ Ντέιβις και έλαβε τη στήριξη συναδέλφων του από τα πίσω έδρανα του κυβερνώντος κόμματος λόγω των έντονων αμφιβολιών που έχουν προκύψει για το κατά πόσο οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από τον καταυλισμό της γαλλικής πόλης είναι όντως ανήλικοι, όπως ισχυρίζονται.

Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου βρίσκονται στον γνωστό ως «ζούγκλα» προσφυγικό καταυλισμό του Καλαί για να εντοπίσουν και να μεταφέρουν στη Βρετανία ανήλικους που έχουν ήδη μέλη της οικογένειάς τους να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βρετανία θα δεχθεί επίσης μικρό αριθμό προσφυγόπουλων από το Καλαί έστω και αν μέλη της οικογένειάς τους δε ζουν στη χώρα.

Ορισμένοι από τους πρώτους πρόσφυγες που έφτασαν στις βρετανικές ακτές της Μάγχης μοιάζουν εμφανισιακά μεγαλύτεροι από τη δεδηλωμένη ηλικία τους. Ο κ. Ντέιβις (σσ. Απλή συνωνυμία με τον Υπουργό αρμόδιο για την Έξοδο από την ΕΕ) δήλωσε ότι οι Βρετανοί ναι μεν θέλουν να βοηθήσουν προσφυγόπουλα, αλλά δε θέλουν «να πιαστούν κορόιδα» από άτομα που σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν ξεκάθαρα να είναι πάνω από 18 ετών.

Πριν από την απόρριψη του αιτήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών, το αίτημα του κ. Ντέιβις είχε κατακριθεί ως «ανάρμοστο και ανήθικο» και από τον Βρετανικό Οδοντιατρικό Σύνδεσμο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο