Λονδίνο: Πολύ πιθανή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τους όρους του Brexit

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι Βρετανοί βουλευτές είναι «πολύ πιθανό» να κληθούν να ψηφίσουν επί της τελικής συμφωνίας για τους όρους του Brexit που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα από έναν εκ των δικηγόρων της που υπερασπίστηκαν ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου τη δυνατότητα που θεωρεί ότι έχει η Πρωθυπουργός να ενεργοποιήσει χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση το Άρθρο 50 για την επίσημη διαδικασία του Brexit.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο κατόπιν προσφυγών διαφόρων ομάδων πολιτών που υποστηρίζουν ότι η επίκληση του Άρθρου 50 πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο. Η απόφαση αναμένεται έως τα τέλη του μήνα.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέφευγε να πάρει ξεκάθαρη θέση ως προς το κατά πόσο οι βουλευτές θα έχουν λόγο επί των όρων του Brexit.

Η σημερινή (Τρίτη) τοποθέτηση της Ντάουνινγκ Στριτ χαιρετίστηκε από την οργάνωση Open Britain, που διαδέχθηκε στην ουσία την εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Ωστόσο οι βουλευτές-μέλη της οργάνωσης επανέλαβαν το αίτημά τους για ψηφοφορία στη Βουλή πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Σε περίπτωση που το κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία που θα επιτύχει η κυβέρνηση επί των όρων του Brexit, η χώρα και πάλι θα εγκαταλείψει την ΕΕ, απλά χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους, εκτίμησε ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τους πολίτες στην υπόθεση που εξετάζει στο Ανώτερο Δικαστήριο.
Πηγή: skai.gr