Κολομβία: Οι προσπάθειες του Σάντος να σώσει την ειρηνευτική συμφωνία

Oμάδα ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων που θα ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση για τις αλλαγές που θα συντελεστούν στην ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC συνέστησε ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Η συμφωνία ειρήνης απορρίφθηκε με μικρή διαφορά, 50,2%, στο δημοψήφισμα της Κυριακής αν και οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ισχυρή νίκη του στρατοπέδου που υποστήριζε το «ναι».

Η διαφορά που είχαν τα δύο στρατόπεδα ανέρχεται στους 54.000 ψήφους αλλά η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, 38%. 

Ακόμα και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο κ Σάντος και οι δυνάμεις της FARC επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Σάντος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρχε «Σχέδιο Β» για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 260.000 ανθρώπους.

Ο πρώην πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «όχι», δεν παρέστη στη συνάντηση, αλλά διόρισε τρεις εκπροσώπους για να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση.

Ο κ Ουρίμπε, γερουσιαστής και αρχηγός του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου, θέλει οι αντάρτες οι οποίοι διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα να εκτίσουν την ποινή φυλάκισης και κάποιοι από τους ηγέτες της FARC να αποκλειστούν από την πολιτική σκηνή.

Η ειρηνευτική συμφωνία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα. Για να εφαρμοστεί η συμφωνία και να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις που μετράνε 52 χρόνια, πρέπει να υπάρξει επικύρωσής της από τον λαό της Κολομβίας μέσω δημοψηφίσματος.



Πηγή: BBC - skai.gr