ΟΗΕ: Το βάρος της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης κατανέμεται άδικα

Το βάρος της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης κατανέμεται άδικα, με μόλις 12 χώρες να φιλοξενούν την πλειονότητα των προσφύγων, σημειώνουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία.

Το 85% των προσφύγων που έχει καταγράψει η αρμοστεία έχουν βρει καταφύγιο κύριος στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Τσαντ, την Αιθιοπία, την Κένυα, την Ουγκάντα και τη ΛΔ Κονγκό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ένοπλες συρράξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν και το Μπουρούντι αύξησαν τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα 21,3 εκατομμύρια το 2016, έναν αριθμό δίχως ιστορικό προηγούμενο.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι ο παγκόσμιος αριθμός των προσφύγων, είναι ότι πολλά από τα πλουσιότερα έθνη φιλοξενούν τους λιγότερους και κάνουν τα λιγότερα.

«Εάν η καθεμιά από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου υποδεχόταν πρόσφυγες ανάλογα με το μέγεθός της, τον πλούτο της και το ποσοστό ανεργίας, το να βρεθεί ένα σπίτι για τους περισσότερους από τους πρόσφυγες θα ήταν μια πρόκληση που θα επιλυόταν άμεσα», τόνισε ο ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας.
Πηγή: skai.gr