Η Ουγγαρία ψηφίζει για το σχέδιο της Ευρώπης για το προσφυγικό

Στις κάλπες προσέρχονται 8,4 εκατομμύρια ούγγροι πολίτες, για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη, με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 20:00 το βράδυ.

Οι Ούγγροι αναμένεται να απορρίψουν με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο των μετεγκαταστάσεων, και το κύριο ερώτημα είναι εάν η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50%, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε το δημοψήφισμα να κριθεί έγκυρο.

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;», είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Ούγγροι.

Οι σημερινές κάλπες είναι αμιγώς συμβολικές και δεν έχουν κανένα νομικό αντίκρισμα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, τυχόν απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκαταστάσεων θα συνιστά μία ακόμα δημοκρατική επικράτηση του ευρω-σκεπτικισμού, και μάλιστα σε βάρος των προσπαθειών για κοινοτική αλληλεγγύη στο προσφυγικό.

Το δημοψήφισμα έχει φέρει τον πρωθυπουργό Όρμπαν σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υπέρμαχο της πολιτικής μετεγκαταστάσεων.

Παρά ταύτα, η δημοτικότητα του κ. Όρμπαν έχει βελτιωθεί ενώ παράλληλα η σημερινή κάλπη υποστηρίζουν την προσπάθειά του για «πολιτισμική αντεπανάσταση» στους κόλπους Ε.Ε.

Σημειώνεται πως ούτως ή άλλως η Κομισιόν δεν έχει προσπαθήσει να επιβάλει το σχέδιο στα κράτη που το απορρίπτουν, όμως η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έναντι των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Βάσει του σχεδίου, η Ουγγαρία οφείλει να υποδεχτεί 1.294 πρόσφυγες, όμως έως τώρα δεν έχει παραλάβει ούτε έναν.
Πηγή: skai.gr