Θα λογοδοτήσει ο Ντράγκι για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα βρεθεί ενώπιον σκληρών ερωτήσεων από Γερμανούς βουλευτές σήμερα, σχετικά με την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας, ενώ η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων κινήτρων για να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό.

Οι σχέσεις μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης έχουν ψυχρανθεί, μετά από την επιθετική πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια να μειώσει τα επιτόκια και να τροφοδοτήσει την οικονομία με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ μέσω της αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Με την ανάπτυξη όμως στην ευρωζώνη των 19 κρατών να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό ελάχιστα πάνω από το μηδέν - πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του σχεδόν 2% της ΕΚΤ - οι επικριτές της Τράπεζας δηλώνουν ότι η νομισματική πολιτική της έχει φτάσει τα όριά της.

Ο Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κατώτερης βουλής της Γερμανίας κεκλεισμένων των θυρών από τις 14:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, και δημόσια γύρω στις 6:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Ο Γκούντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της επιτροπής, ο οποίος προσκάλεσε τον Ντράγκι στο Βερολίνο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ιταλός τραπεζίτης θα πρέπει να αναμένει μια ειλικρινή συζήτηση.

Σύμφωνα με τον Κρίχμπαουμ, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μοιάζει περισσότερο με μια αόρατη δανειακή διάσωση για τα χρεωμένα κράτη της νότιας Ευρώπης και ότι ποτέ δεν εξουσιοδοτήθηκε για αυτό από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει πει επανειλημμένως ότι τα επιτόκια είναι πάρα πολύ χαμηλά και ότι αποτελούν αιτία ανησυχίας επειδή κατατρώγουν τις αποταμιεύσεις των συνταξιούχων και βλάπτουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.

Πηγή: skai.gr