Κλείσιμο

Γαλλία και Γερμανία προχωρούν στην αμυντική συνεργασία με την ευχή του NATO

Φιλόδοξες προτάσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέτωπα της άμυνας, της ασφάλειας και της στρατιωτικής τεχνολογίας παρουσίασαν Γερμανία και Γαλλία, με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ουσιαστικά να δίνει «πράσινο φως» στο σχέδιο, λέγοντας πως δεν είναι ασύμβατο με τη Συμμαχία.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο
κατατέθηκε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 28, λίγη ώρα αφότου ο βρετανός υπουργός Μάικλ Φάλον ξεκαθάρισε πως το Λονδίνο παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού και την αποδυνάμωση του NATO, κι ενώ τα ζητήματα άμυνας μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν αύξηση των δαπανών για στρατιωτικές αποστολές, από κοινού ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού – όπως ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – και βελτίωση των αμυνών εναντίον κυβερνο-επιθέσεων από το εξωτερικό.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αντίθεση ανάμεσα σε μία ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα και τη λειτουργία του NATO, προσθέτοντας ότι πλέον η Συμμαχία και η Ε.Ε. συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ.

Η προεδρεύουσα της συνάντησης, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, σημείωσε πως στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός ευρω-στρατού.

Η Βρετανία από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι τα ευρωπαϊκά σχέδια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδυναμώσουν το NATO, το οποίο θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του αμυντικού οικοδομήματος στη Γηραιά Ήπειρο.

«Συμφωνούμε στο ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού ή ενός αρχηγείου για έναν ευρωπαϊκό στρατό, ο οποίος είναι πιθανόν να υπονομεύσει [την αρχή του] ΝΑΤΟ», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο ο βρετανός ΥΕΘΑ Φάλον.

Έως ότου να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία διατηρεί πλήρη δικαιώματα για ψήφου και βέτο, γεγονός που μπορεί να αναδείξει τον τομέα της άμυνας σε σημείο αντιπαράθεσης σε περίπτωση τριβών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Πάντως, ο κ. Φάλον δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν βλέπει την ανάγκη να ασκήσει βέτο στα σχέδια που εκπόνησαν Παρίσι και Βερολίνο, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχει επαρκής πλειοψηφία στους 28 για «ευρω-στρατό».

Η Βρετανία διαθέτει τις μεγαλύτερες και τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά μέλη του NATO.
Πηγή: skai.gr