Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τις περιφερειακές εκλογές

Απέτυχαν τελικά να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο, οι περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ισπανία.

Όπως καταδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα, οι εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ κατάφεραν ένα πλήγμα στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές.

Ωστόσο φαίνεται πως απέτυχαν να ανοίξουν τον δρόμο προκειμένου να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση, σε διάστημα μηνών, σε εθνικό επίπεδο τον Δεκέμβριο.

Το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κατήγαγε μια άνετη νίκη εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην γενέτειρά του τη Γαλικία, ένα προπύργιο του συντηρητικού του κόμματος.

Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην Χώρα των Βάσκων, όπως αναμενόταν, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, το πιθανότερο τους Σοσιαλιστές.

Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι Σοσιαλιστές έχασαν έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές πριν από 4 χρόνια και επιπλέον έχασαν ψηφοφόρους που επέλεξαν το κόμμα των Podemos. Οι Σοσιαλιστές θα συνεδριάσουν την 1η Οκτωβρίου για να επανεξετάσουν την θέση του κόμματός τους στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που εκτυλίσσονται στη Μαδρίτη.
Πηγή: skai.gr