Ολάντ: Το Ισλάμ μπορεί να προσαρμοστεί στον κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλίας

«Τίποτε στην ιδέα το κοσμικού χαρακτήρα του κράτους δεν αντιτίθεται στην άσκηση της θρησκείας του Ισλάμ στη Γαλλία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό συμμορφώνεται με τον νόμο, υπογράμμισε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, απορρίπτοντας την υιοθέτηση της νοοτροπίας για «ειδική νομοθεσία κατά περίσταση».
.
«Ο μόνος δρόμος που έχει αξία, ο μόνος που είναι αποτελεσματικός είναι αυτός του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο Ολάντ, μιλώντας σε συμπόσιο με θέμα τη δημοκρατία απέναντι στην τρομοκρατία

«Μπορεί το Ισλάμ να προσαρμοστεί στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους όπως έκαναν πριν από αυτό, ο καθολικισμός, ο προτεσταντισμός, ο ιουδαϊσμός;» αναρωτήθηκε ο Ολάντ. «Η απάντησή μου είναι ναι, σαφέστατα ναι», τόνισε εκτιμώντας πως οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι έτοιμοι να «δεχθούν στους κόλπους τους μία θρησκεία, το εύρος της οποίας δεν είχε προβλεφθεί πριν από έναν και πλέον αιώνα».

«Δεν θα υπάρξει νόμος κατά περίσταση, που θα ήταν τόσο ανεφάρμοστος όσο και αντισυνταγματικός», πρόσθεσε ο Ολάντ αναφερόμενος στις εκκλήσεις ενός μέρους της δεξιάς αντιπολίτευσης για την υιοθέτηση νόμου που θα αναφέρεται στο μπουρκίνι.

Η απόφαση διαφόρων δημοτικών συμβουλίων να απαγορεύσουν φέτος στις γαλλικές ακτές το ολόσωμο μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση στην πολιτική τάξη.

Στην ομιλία του, που διήρκησε μια ώρα, ο Ολάντ είπε ότι δεν θα αφήσει να επιδεινωθεί η εικόνα της Γαλλίας τους ερχόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια, υποδηλώνοντας έτσι ότι προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη προεδρική θητεία το 2017


Πηγή: skai.gr