Άδεια σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν το Ιντσιρλίκ δίνει η Τουρκία

Άδεια σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τους γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην τουρκική NATOϊκή βάση στο Ιντσιρλίκ έδωσε η τουρκική κυβέρνηση, μετά από μήνες αντιπαράθεσης που ακολούθησαν την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από Οθωμανούς το 2015.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει τώρα εγκρίνει τα σχέδια για επίσκεψη της επιτροπής άμυνας της γερμανικής Βουλής» στο Ιντσιρλίκ, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Με αυτή την απόφαση από την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε προχωρήσει λίγο στις [διμερείς] σχέσεις μας», προσέθεσε.

Την απόφαση της Άγκυρας χαιρέτισε και η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε λόγο για «καλό σημάδι».

Έως τώρα δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα θα επιτρέψει μόνο μία επίσκεψη γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ ή εάν η απόφασή της σηματοδοτεί μία γενικότερη αλλαγή στρατηγικής από την τουρκική πλευρά.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε στο παρελθόν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πιέσει το Βερολίνο να αποστασιοποιηθεί από το ψήφισμα της Βουλής.

Περίπου 250 γερμανοί ένστολοι βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ, όπου συμμετέχουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών για αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του ISIS στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: skai.gr