Ερντογάν: Οι Κούρδοι δεν έχουν υποχωρήσει, παρά τις υποσχέσεις τους

Οι Κούρδοι αντάρτες που επιχειρούν στη Βόρεια Συρία ακόμα δεν έχουν αποσυρθεί στα ανατολικά του Ευφράτη Ποταμού, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδοντας τις κουρδικές υποσχέσεις και τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις για υποχώρηση.

«Αυτή τη στιγμή, λένε ότι το YPG έχει διασχίσει [τον Ευφράτη]», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην μεγαλύτερη οργάνωση των Κούρδων της Συρίας. «Εμείς λέμε ‘όχι, δεν το έκαναν’», είπε, τονίζοντας μάλιστα πως η Άγκυρα δεν θα πειστεί προτού μπορέσει η ίδια να επιβεβαιώσει την κουρδική υποχώρηση.

Προσέθεσε ότι ουδείς μπορεί να ζητήσει από την Τουρκία να αποδεχτεί την ύπαρξη ενός «τρομοκρατικού διαδρόμου» στα νότια σύνορά της, και συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει τη δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία, χωρίς όμως να υποστηριχθεί από άλλες δυνάμεις.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε πως η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία έχει πετύχει να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους Κούρδους από μία έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η τουρκική επιχείρηση, γνωστή ως «Ασπίδα του Ευφράτη», άρχισε στα τέλη Αυγούστου με πρώτο στόχο την απελευθέρωση της συνοριακής πόλης Τζαραμπλούς από το ISIS.

Τα σχόλια του τούρκου προέδρου ουσιαστικά αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ένταση που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα, την Ουάσιγκτον και τους Κούρδους, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες για τερματισμό των τουρκο-κουρδικών συγκρούσεων και για συγκέντρωση στον κοινό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το YPG και ο ένοπλος βραχίονάς του, το PYD, έχουν αποδειχτεί ένας από τους αποτελεσματικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών, όμως η Τουρκία θεωρεί την οργάνωση τρομοκρατική επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Φόβος της τουρκικής πλευράς είναι ότι οι Κούρδοι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν δικό τους κρατίδιο στα εδάφη που ελέγχουν στη βόρεια Συρία, κοντά στην τουρκο-συριακλή μεθόριο. Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη συγκρότηση τέτοιου σχήματος.
Πηγή: skai.gr