Κλείσιμο

Ταραχές στην Γκαμπόν μετά την επανεκλογή του απερχόμενου προέδρου

Συκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης σημειώθηκαν στη Λιμπρεβίλ, την πρωτεύουσα της Γκαμπόν, μετά την επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Αλί Μπονγκό Οντίμπα επανεξελέγη με ποσοστό 49,80% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και κροτίδων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που ήθελαν να φτάσουν στην έδρα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πακόμ Μουμπελέ-Μπουμπεγιά ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα ο Αλί Μπονγκό, ο γιος του επί 42 χρόνια προέδρου της Γκαμπόν Ομάρ Μπονγκό, επανεκλέγεται για μια δεύτερη επταετή θητεία καθώς ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ζαν Πινγκ συγκέντρωσε ποσοστό 48,23%.

Ο Πινγκ είχε ήδη απορρίψει τα αποτελέσματα και είχε αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών. Με βάση την καταμέτρηση που ανακοίνωσε ο υπουργός, ο απερχόμενος πρόεδρος προηγείται με διαφορά μόλις 5.594 ψήφων. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 59,46%, δηλαδή ψήφισαν 356.890 άνθρωποι σε σύνολο 627.805 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Μόνο μία επαρχία κατέγραψε πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής: η Οτ-Ογκοουέ, η πατρίδα της οικογένειας Μπονγκό, όπου σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ψήφισε το 99,93% των εγγεγραμμένων και ο Αλί Μπονγκό έλαβε ποσοστό 95,46%. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά και ζήτησε, χωρίς ανταπόκριση, την επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Πηγή: skai.gr